Disciplines

Disciplines

Bij onze vereniging worden de volgende disciplines geschoten in verenigingsverband.
– Luchtpistool afstand 10 meter (LP);
– Kleinkaliber  pistool (KKP);  
– Grootkaliber pistool (GKP);
– Luchtgeweer afstand 10 meter (LG);
– Kleinkaliber geweer (KKG);
– Grootkaliber geweer (GKG).

Alle wedstrijden waaraan de leden van Rabenhaupt mee doen zoals clubcompetitie, open wedstrijden, afdelings-, districts-, en landelijke kampioenschappen worden geschoten op een kartonnen schietschijf met een waardering van 1 t/m 10.
Tijdens het schieten op de verenigingsavond is er doorgaans voldoende tijd. Van tijdsdruk is dan ook geen sprake. Je kunt dus per schot alle rust nemen om met zoveel mogelijk zekerheid op een 10 de trekker over te halen. Binnen onze clubcompetitie is er voor de gevorderde schutter de mogelijkheid om tijdsdruk als extra dimensie toe te voegen aan het spelelement. Het is dan zaak binnen een beperkte tijd beheerst één of meerdere schoten te lossen. Bij deze discipline gaat het nog steeds om geconcentreerd en doelgericht schieten. Van een beetje in het wilde weg schieten is nooit sprake, en op de Rabenhaupt banen ook zeker niet toegestaan. Kenmerken van de clubcompetitie zijn dat het de eigen drang naar verbetering stimuleert en dat het een goede training is voor eventuele wedstrijden.

Officiële wedstrijden

Alle officiële wedstrijden worden verschoten onder tijdslimieten. Dat kan gaan van 60 schoten in 75 minuten statisch tot aan 5 schoten in 4 seconden dynamisch. Het
klein- of grootkalibergeweer kunnen we ook nog onder verdelen in de staande -, knielende – en liggende houding. Voor vuurpistolen geldt dat er doorgaans staand wordt geschoten, en heel af en toe knielend. De meeste wedstrijden met pistool worden enkelhandig geschoten.

Het schieten van officiële wedstrijden is zeker geen verplichting maar je wordt door de vereniging wel gestimuleerd om hier aan deel te nemen.  In Nederland worden alle uitslagen van officiële wedstrijden die door de diverse verenigingen zijn georganiseerd centraal door de KNSA verzameld. Ook houdt de KNSA de diverse  districts- en nationale records bij.
Alle wedstrijden samen vormen de landelijke competitie. Aan wedstrijden meedoen is ook met name leuk en ontspannend, je komt bij diverse verenigingen waardoor je ook al snel buiten je eigen vereniging het schietsportwereldje leert kennen.

Er zijn ook niet-officiële disciplines die geschoten kunnen worden binnen onze vereniging zoals het schieten op (omvallende) staalplaten of bowlingpins. Uiteindelijk is de vereniging er ook voor ontspanning en vermaak, waarbij geldt dat de veiligheid nooit in het geding mag komen.