Disciplines

Disciplines

Bij onze vereniging worden de volgende disciplines geschoten in verenigingsverband.
– Luchtpistool afstand 10 meter (LP);
– Kleinkaliber  pistool (KKP);  
– Grootkaliber pistool (GKP);
– Luchtgeweer afstand 10 meter (LG);
– Kleinkaliber geweer (KKG);
– Grootkaliber geweer (GKG).
– Precisiegeweer (PG)

Alle disciplines worden verschoten op kartonnen schietschijven met een waardering van 1 t/m 10. Elk discipline heeft zijn eigen kaartjes die passen bij de afstand, richtmiddelen en soort wapen.
Tijdens het schieten op de verenigingsavond is er doorgaans voldoende tijd. Van tijdsdruk is dan ook geen sprake. Je kunt dus per schot alle rust nemen om met zoveel mogelijk zekerheid op een 10 de trekker over te halen. Binnen onze clubcompetitie is er voor de gevorderde schutter de mogelijkheid om tijdsdruk als extra dimensie toe te voegen aan het spelelement.

Grootkaliber wordt verschoten op schietbanen elders in de provincie. Hierbij wordt er vaak met pistool op 25m, geweer op 50 of 100 meter afstand en met precisiegeweer soms zelfs op 300 meter geschoten!
Voor al deze disciplines hebben we ook zelf clubwapens die onder begeleiding van een lid met clubverlof kunnen worden gebruikt op schietbanen waar grootkaliber is toegestaan.

Officiële wedstrijden

Alle officiële wedstrijden worden verschoten onder tijdslimieten. Dat kan gaan van 60 schoten in 75 minuten statisch tot aan 5 schoten in 4 seconden dynamisch. Het
klein- of grootkalibergeweer kunnen we ook nog onder verdelen in de staande -, knielende – en liggende houding. Voor vuurpistolen geldt dat er doorgaans staand wordt geschoten, en heel af en toe knielend. De meeste wedstrijden met pistool worden enkelhandig geschoten.

Het schieten van officiële wedstrijden is zeker geen verplichting maar je wordt door de vereniging wel gestimuleerd om hier aan deel te nemen. Door mee te doen aan wedstrijden kan je zien of je trainingen vruchten of werpt of dat je misschien nog iets moet bijschaven. Aan wedstrijden meedoen is ook met name leuk en ontspannend, je komt bij diverse verenigingen waardoor je ook al snel buiten je eigen vereniging het schietsportwereldje leert kennen.

Er zijn ook niet-officiële disciplines die geschoten kunnen worden binnen onze vereniging zoals het schieten op (omvallende) staalplaten, dynamische of bowlingpins. Uiteindelijk is de vereniging er ook voor ontspanning en vermaak, maar wel altijd veilig.